Ongelukken zitten in een klein hoekje

Gepubliceerd op 25 april 2025 om 21:52

 

On-gelukken zitten in een klein hoekje


In onze wereld rennen we de hele dag door om alle ballen in de lucht te houden.

Ballen die ons zijn opgedragen maar ook ballen die we zelf denken in de lucht te moeten houden.

‘We moeten’ nog even dit op het werk, ‘we moeten’ nog even dat voor thuis, ‘we moeten’ nog even dit regelen, ‘we moeten’ nog even daarheen, ‘ we moeten’ de vakantie nog boeken, ‘we moeten’ veranderen…….

Maar doen het intussen niet.

Want we weten diep van binnen dat het niet constructief is waar we dagelijks mee bezig zijn en in onze ‘ren je rot’ modus verkeren.

We weten diep van binnen dat het anders ‘moet’, maar hoe dan?!

Ik hoor veel cliënten zeggen: ‘deze oefeningen irriteren me, want ik wil door en zo staan ze alweer te trappelen om door te lopen. Ze vergeten iets met hun huiswerk te doen en naar binnen te keren - naar hun gevoelswereld.

Kortom in alle drukte van de dag rennen ze door en vergeten ze soms zelfs waarvoor ze nu eigenlijk bij mij gekomen zijn, nl voor zichzelf.

Ze blijven doorrennen, want als ze vertragen dan zegt hun hoofd, ‘dat brengt niets, er moet wél iets gebeuren’. ‘Geef me de oplossing dan kan ik door’.

Totdat een on-gelukkige val tijdens de skivakantie abrupt een einde maakt aan het doorrennen. Een beenbreuk, waardoor rennen echt geen optie meer is.

Laat een beenbreuk nu net datgene zijn wat de cliënt nodig had, niet wat hij gewild had en niet op deze manier, maar toch nu ‘moet’ hij vertragen en gaan stilstaan, hij ‘moet’ gaan voelen ipv denken.

Wanneer we aanhoudend té veel vragen van ons zelf en luisteren naar alles wat buiten onszelf ligt - en dus niet luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft - dan grijpt iets in dat groter is dan onszelf.

Een soort van ‘wie niet horen wil moet maar voelen’.

Een beenbreuk staat voor het gevoel van verstikking en beperking en je wilt hieruit breken. Je voelt jezelf in de greep zitten van anderen, maar in feite zit je in de greep van je eigen onmacht.

In de greep van je eigen angsten, dat je ‘maar’ dit of dat ‘waard’ zou zijn. Je komt in verzet tegen een gezagsdrager, een ouder of een bedrukkende situatie, je breekt een bot.

Omdat je nu moet inzien dat het gaat om jouw innerlijke gevoelswereld. Innerlijk voel je ergens een zwakte, uiterlijk ga je jezelf trachten te bewijzen.

Je schroeft je imago naar buiten op, je toont je stoer of trots. Je legt de ‘macht’ bij anderen, die jou kunnen beoordelen, goedkeuren of veroordelen.

Je ontkent hierbij de macht ín jezelf.

Of neem jij het stuur weer zelf in je handen?

hashtagon-geluk hashtagkrachtweggeven hashtagveranderen hashtagvertragen hashtagvoelen hashtagbeenbreuk hashtagiedernadeelhebzijnvoordeel hashtagkatelijnejansenbusinessinnature

Bron: Christiane Beerlandt- de sleutel tot zelfbevrijding.